Hoe ontstaan kromme tenen (ook wel hamertenen en klauwtenen genoemd)?

Help, mijn tenen gaan krom staan! Wat nu? Dit is een veel voorkomende hulpvraag in de Podozorg-praktijk. Kromme tenen hoeven overigens niet altijd klachten te geven.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de de middelste voorvoetgewrichtjes (MTP-gewrichten). Om de voet in balans te houden gaan de tenen vanzelf een andere stand aannemen.

Wist u dat?

Niet goed passend schoeisel

Wist u dat wij vaak onbewust onze tenen kromtrekken bij slecht passende schoenen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan slippers. Door de tenen bij elkaar te knijpen kunnen we de slipper beter aan onze voeten houden. Dit gebeurt overigens ook onbewust bij te grote of te brede schoenen.

In te kleine schoenen trekken we onze tenen krom door het gebrek aan ruimte. Mensen die dit doen, weten dit vaak niet van zichzelf.

In dit artikel

In dit artikel leest u hoe hamertenen en klauwtenen ontstaan, welke klachten deze afwijkingen kunnen geven en wat u eraan kunt doen – zowel preventief als bij bestaande klachten. Klik op een onderwerp om direct naar het juiste onderdeel te gaan:

Wat voor klachten kunnen hamer- en klauwtenen geven?

Naast het feit dat mensen het meestal niet mooi vinden, kan een afwijkende teenstand extra eelt veroorzaken onder de teentoppen, voorvoetgewrichtjes, of bovenop de teen als de hamerteen tegen de bovenkant van de schoen aankomt. Ook de teennagels kunnen een afwijkende vorm krijgen of ingroeien als er druk op de teentop komt. In combinatie met een doorgezakte voorvoet kan het klachten geven in de hele voorvoet.

Hamertenen en klauwtenen

Wat kan ik doen om kromme tenen te voorkomen?

Koop om te beginnen goed passend schoeisel. Let hierbij goed op de juiste lengte en breedtemaat. Laat u hierover adviseren in een gespecialiseerde schoenwinkel. Houd er rekening mee dat uw voeten door de jaren heen kunnen veranderen. Schrik dus niet als u opeens een maat groter nodig hebt dan u altijd hebt gehad.

Loop thuis regelmatig op blote voeten om de kleine voetspiertjes te blijven trainen en het doorzakken van de voorvoet te voorkomen.

Behandelingen van kromme tenen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht op het verminderen van pijn. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of een hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Heeft u last van hamertenen of klauwtenen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 juni 2025

    “Ik krijg er kromme tenen van!”

    Kromme tenen ontstaan vaak door een doorgezakte voorvoet en kunnen leiden tot eelt, nagelproblemen of pijn bij staan en lopen.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 mei 2025

    Pijn aan uw teen na stoten: wat als het niet overgaat?

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink