Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus betekent dat de grote teen scheef gaat staan, richting de tweede teen. Er ontstaat druk van de bult van de grote teen tegen de binnenkant van de schoen en ook tegen de tweede teen. Door druk van de bult tegen de schoen ontstaat o.a. een slijmbeurs welke kan gaan ontsteken. Doordat de grote teen tegen de tweede teen aan drukt, kunnen ook hier structuren in de knel komen. Ook kan de grote teen onder de tweede teen schuiven, waardoor een hamerteen ontstaat.

Om minder last van de gevolgen van de hallux valgus te hebben is het belangrijk om:

  1. Soepele tenen te hebben
  2. Sterke teen- en voetspieren te hebben
  3. Een stabiele stand van de enkel te hebben

Trainen voor soepele en sterke tenen

Deze 3 factoren zijn te trainen, maar ik zeg niet dat het makkelijk is. Zeker in het begin is het lastig om de oefeningen uit te voeren, maar de aanhouder wint en wordt beloond met minder (pijn)klachten.

Oefening 1

Tenen spreiden

  • Ga zitten op een rechte stoel, buig je knieën 90 graden en zet je voeten plat op de grond.
  • Breng de aandacht naar je tenen en probeer de tenen te spreiden, probeer de tenen van elkaar af te bewegen. Dit is niet makkelijk, maar als je dit een paar dagen steeds weer probeert, gaat het je lukken.

Oefening 2

Grote teen verplaatsen

  • Focus nu op de grote teen. Probeer de grote teen iets op te tillen, iets afstand te nemen van de tweede teen, door van de tweede teen weg te bewegen, zet de teen op de grond en hou de druk vast. Als je dit lukt hoor je al bij de gevorderden (lukt dit niet, kun je de volgende oefening proberen).
  • Zet de voet plat op de grond en druk de grote teen in de grond. Houd de grote teen met kracht op de grond, til de hak van de voet op en zet deze 1 cm naar binnen weer op de grond. Je voelt de aanspanning aan de binnenzijde van de voetboog.

Oefening 3

Herhaal oefening 1 en 2 terwijl je rechtop staat.

Oefening 4

Oefen de stabiliteit van je enkel door op 1 been te balanceren.

Oefening 5

Ga staan op 2 benen, benen iets uit elkaar. Voer oefening 3 uit met je rechtervoet. Houd de positie vast en til vervolgens het linkerbeen op. Probeer de positie van de grote teen vast te houden en probeer ook zo goed mogelijk rechtop te staan met je enkel. Oefen dit ook met het andere been.

Nogmaals, het is niet makkelijk, maar de aanhouder wint en wordt beloond met soepele, sterke voetgewrichten en -spieren en minder (pijn)klachten.

Vind een praktijk

Heeft u last van een hallux valgus (scheefstand van de grote teen)? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland