Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Karin

“Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

Komt een stewardess bij de podoloog

Praktijkvoorbeeld van Podozorg Lelystad

De stewardess gaat tegenover mij zitten en verdrietig vertelt zij over de pijn in haar voorvoeten, pijn in haar tenen en de onderkant van haar voeten die “in brand” staan. Zij heeft scherpe steken in haar voeten en toch een dof “kussentjes” gevoel onder haar voeten. Zij gaf aan dat zij gek werd van het gekriebel in haar voeten en onderbenen.

Na een loopanalyse, onderzoek in stand en functie-onderzoek heb ik een aanvullend echo-onderzoek uitgevoerd. Toen zag ik met de echo dat er sprake was van een tarsaal tunnelsyndroom en een drukneuroom in de derde webspace van haar linkervoet in combinatie met instabiele teengewrichten aan beide voeten.

Komt een stewardess bij de podoloog

Zij werkte al 25 jaar als stewardess en vloog veel. Moest op hakken lopen, mocht aan boord wel op lagere schoenen lopen met hakjes niet lager dan 3cm. Toch pasten de klachten niet helemaal bij de bevindingen. Om een vaatcomponent uit te sluiten besloot ik een oedeemtherapeut bij dit onderzoek te betrekken. Na metingen van de deskundige oedeemtherapeut kwamen wij samen tot de diagnose spataderen in de onderbenen en voeten.

Toen kwamen de verhalen over de drukcabine en het lange staan en functioneren in een ergonomische kleine ruimte naar voren, waarbij zij gedwongen werd om veel te draaien op haar voeten.

Door haar voetproblemen werkte zij al enkele weken niet meer. Haar huisarts had haar problemen behandeld als een mechanische overbelasting, zij moest rust houden en geduld hebben. Het lukte niet met dit advies om haar voetproblemen op te lossen en daarom besloot haar huisarts haar in te sturen. In algemene zin bepaalt de vervormbaarheid van de voet naar wie de huisarts moet verwijzen. Een patiënt met een soepele en corrigeerbare voet kan in eerste instantie naar een podoloog/podotherapeut worden verwezen. Een patiënt met een structureel afwijkende en niet-corrigeerbare voet zal meer baat hebben bij een orthopedisch schoentechnicus.

De stewardess is inmiddels geholpen met een paar goede steunzolen met aandacht voor haar instabiele teengewrichten. Inmiddels draagt zij ook goed aangemeten steunkousen. Goed schoenadvies was hier ook zeker van belang, haar bedrijfsarts heeft haar zijn volledige medewerking gegeven in het dragen van goede schoenen.

Goede schoenen moeten voldoen aan een goede omsluiting, ondersteuning, stabiliteit, schokabsorptie en pasvorm. Een schoen zonder wreef omsluiting (veter of klittenband) zoals een pump moet altijd krap om de voet zitten omdat anders de hiel bij het lopen steeds uit de schoen glipt. Hierdoor ontstaan er eerder likdoorns en klachten aan de voorvoeten. Ondersteuning, schokabsorptie en stabiliteit krijg je door een stevige leest, een niet te stugge loopzool (niet te slap) stabiliteit bij het lopen door een hak die niet te smal en niet te hoog is. Tenslotte is een goed aangemeten pasvorm; voldoende lengte en wijdte en hoogte van de schoen van belang.

Deze stewardess is inmiddels opgewassen tegen de cabinedruk, wat zeker een rol heeft gespeeld in haar verworven vaatproblemen, tegen het lange staan en functioneren in de ergonomisch kleine ruimte waarin zij moet functioneren.

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voeten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.